ZenX Kft. | Tel: 06 28 503 260/128 | Kapcsolatfelvétel | Ajánlatkérés | Színminta kérés | Reklamáció
Bemutatkozás Termékek Galéria Letöltés Hírek Kapcsolati info
Miért vagyunk? cserépkályha kályhacsempe kályhacsempe sürgős rendelés galéria oldaltérkép  
kályahacsempe

A szadai kétszerégetett kályhacsempe

Műszaki leírás: Valamennyi csempe egyedi kézi alakítással, öntéssel vagy kéziformázással készül. Alapanyagai: kaolin, tûzálló agyag, kvarcliszt, mészkõliszt és speciális kvarc-samott őrlemény. Formázás, szárítás, zsenge égetés, méretre csiszolás, mázazás, majd a mázas égetést követő darabonkénti minőségellenőrzés után kartondobozokba csomagolva kerül forgalomba. A színválaszték több mint 40 féle mázból áll, kb. fele részben alapáras és fele részben 25% színfeláras mázakból. Külön díjazás ellenében egyedi színek, ráfújásos minták, kézi festés vagy beégetett aranyozás is rendelhetők.

Mázrepedések: A csempe alapanyag és a mázak optimalizálásával a lehető legkisebbre csökkentettük a mázrepedés valószínűségét. A csempék hátoldala fűtéskor melegebb, ezért jobban tágul, mint a levegővel hűtött mázas felülete. A máz és az alapcserép között mindenképpen feszültség keletkezik. A mázrepedés a maximális hõmérséklettõl, a használat időtartamától és a máz típusától függően előbb-utóbb megjelenik. Legkevésbé hajlamosak a mázrepedésre a selyemfényû mázak. Kissé rugalmasan viselkednek; akár évtizedekig repedés mentesek maradhatnak. Az üvegszerű transzparens fazekas mázak (zöld, kék, sárga, barna, bordó) hajszál-repedezettsége már az új csempén is megengedett. A hajszál-repedezettség nem vagy alig látható az effekt és a sötét színű mázakon; nagyon feltűnő lehet egy világos színű fényes fedő mázon.

kályahacsempe

Egyenletesség: Az 1–1 kályha vagy kandalló csempeanyagában az egymás mellé kerülő csempék nem mutathatnak zavaró mértékû tónuseltérést. Kerülendő, hogy valamennyi csempe és a csempék mélyebb és magasabb pontjai pontosan ugyanazt a színárnyalatot mutatva olajfesték jellegű steril felületet adjanak. A mélyebb és magasabb pontok eltérõ rétegvastagságához tartozó színárnyalat-eltérések hordozzák a kerámiafelületre jellemzõ anyagszerűséget. Különösen nagy eltéréseket mutató, pl. effekt mázak esetében a megrendelés előtt egymás mellett meg kell nézni egy átlagos felületű, egy effekt-szegény és egy erősen effektes felületet. Ennek elmulasztásából sok kellemetlenség származhat, amelyért a gyártó nem vállal felelősséget.

Mázhibák: Az I. osztályú csempék legfeljebb nem feltűnő tűszúrást és 60 cm-nél nagyobb távolságból nem látható pontszerû elszíneződéseket tartalmazhatnak. A II. osztályú áru hátán gyári bélyegzés ‘II.o.’ felirat látható. Ezek a csempék 3 m távolságból nézve zavaró mértékű mázhibát nem mutathatnak. Színárnyalat különbség a csempék között megengedett.

Mérettûrés: A csempék mérettűrése ±1 mm. Valamennyi csempeméret 3 mm-es fugák használatát feltételezi.

Beépítési javaslatok: Fuga nélküli építés nem ajánlott. A csempék hátoldalát a kommersz csempékhez képest gondosabban kell bélelni. Nem megfelelő a beépítés, ha a csempék tartós kéz-érintése a fűtés bármelyik szakaszában lehetetlen a csempe magas hõmérséklete miatt. Az elkészült új kályhát kíméletesen, de legfeljebb 10 napon belül célszerû kiszárítani és felfűteni. Hosszabb idõ alatt az agyaghabarcs víztartalma a csempeanyag duzzadását okozhatja. A duzzadás és a korábban leírt hőmérséklet különbség egyforma megjelenésű mázrepedést (háriszt) okoz. A vízduzzadás okozta mázrepedés észrevehetetlen egy eleve repedezett mázú kommersz csempén, de nagyon feltűnő egy repedésmentes, világos, pl. fehér mázfelületen.

kályahacsempe

Garancia: az átadástól számított 5 év. Az építéskor már látható hibákra a hibás csempeanyag értékéig terjed a garanciális kötelezettség; általában a díjmentesen a helyszínre szállított csereanyaggal teljesül. A kályha összeépítését követően benyújtott reklamáció esetén a bontás és az újraépítés költségei nem a gyártót terhelik. Rejtett, a beépítéskor nem észlelhetõ hibák, pl. a megfelelõ fugákkal beépített, nem túlhevülő csempetest repedései stb. esetén az építés és bontás költségeiből is részt vállal a gyártó. (Figyelem: nem a háriszos, garanciális hibát nem jelentő mázrepedésekrõl, hanem csempe alaptest repedésekrõl van szó.) A csempe alaptest repedését vagy gyártási hiba, vagy túlfűtés okozhatja. A túlfűtést a 180°C-ig rugalmas fugázó anyag megkeményedése, elridegedése bizonyítja. A túlfűtéssel együtt fellépő csemperepedés nem a csempe garanciális hibája; vagy építési hiba, vagy a kályha üzemeltetése során elkövetett hiba következménye. Az összes kártérítési kötelezettség nem haladhatja meg az adott kályhához szállított csempeanyag összértékét.

Tel: 06 28 503 260/128 | Kapcsolatfelvétel | utolsó módosítás: 2014.01.27.