ZenX Kft. | Tel: 06 28 503 260/128 | Kapcsolatfelvétel | Ajánlatkérés | Színminta kérés | Reklamáció
Bemutatkozás Termékek Galéria Letöltés Hírek Kapcsolati info
galery

A kályhacsempe

A kályha európai találmány. Az első cserépkályhák az Alpok vidékén, kemencékből alakultak ki a XI. és a XIII. század közötti időben. Ezek falába kerek, bögre alakú edényeket, úgynevezett kályhaszemeket építettek.

A rómaiak által kedvelt bögreboltozatok lehettek a későbbi kályhák előképei. Ezeket a megoldásokat nem csak épületeknél, hanem fazekas és aszaló kemencéknél is alkalmazták. A kályhák szélesebb körű elterjedése a XIII-XIV. században ment végbe, ebből az időből vannak a legkorábbi ábrázolások is. A középkorban jelentős központok alakultak ki a délnémet területeken, a cseh királyság és a középkori Magyarország területén. A „kályha” szavunk kezdetben nem az egész tüzelőberendezést, hanem annak egy csempéjét jelentette. Az írott források ekkor még kemencének nevezik, csak a XVII. században kezdik használni mai jelentése szerint ezt a szót.

Az első csempék pohár alakúak voltak, s a kemencék agyagfalába építették be őket, a hőleadás meggyorsítása érdekében. A csempék alaptípusa keskenyedő fenekű bögrére emlékeztetett, amelyet szájával kifelé fordítva helyeztek a kályha falába. A többi csempe ennek a változata volt, mint a tányér alakú, a négykaréjos szájú és a háromszögletű nyílású bögre. A kályha felületén eleinte ezeket a korongolt csempéket sorban, rendezetten helyezték el. Később a szögletes csempék tették lehetővé a csempék zárt, egymás mellé helyezését a mai értelem szerinti cserépkályha kialakulását. A cserépkályha kezdetben a főúri réteg kényelmét szolgálta, majd a polgárság és végül a parasztság lakóházaiban is elterjedt. Ez a több évszázados folyamat a 19. század végére páratlanul gazdag hazai kályhás hagyományt hozott létre. Ez a hagyomány a múlt század második felében veszni látszott, csak a végén lendült fel újból a csempegyártás, a cserépkályhák és a csempekandallók megnövekedett igényének kielégítésére.

A csempék sokszorosítását eleinte agyaglapokból fa, majd gipszsablonba kézzel préselve végezték. A ma gyártott csempék mennyiségében jelentős, de kivitelében nem a legigényesebb részét gépi sajtolással állítják elő gipszből és fémből készült formákkal. Az előzőeknél igényesebb gyártás a gipszformába történő öntés, amivel egyenletesebb cserépszerkezet érhető el.

galery

Kályhacsempe gyártás ma

Gyártóként folyamatosan a minőség fejlesztését tűztük ki célul. A minőség megtartásához szigorúan szabályozott gyártási folyamatokat hoztunk létre. A több száz éves technológiát ötvöztük a mai kor számítógép vezérelt irányítástechnikai megoldásaival. Így termékeink minősége egyenletes, megfelel a Magyar Kályhacsempe szabványnak. Kályha és kandalló építő kollégáink meg vannak elégedve termékeinkkel. Tudjuk az Öndicséret nem számít, így inkább azt kérjük, hogy kérdezze meg az Ön kályhaépítő mesterét kályhacsempéinkről.

Termékválasztékunkat itt tekintheti meg, kattintson ide!

Cserépkályha építés

A cserépkályha építéséhez szükséges tanácsadásainkkal segítünk minden Kedves érdeklődőnek, legyen az Kályhaépítő mester vagy lakossági érdeklődő. Nálunk megrendelheti a cserépkályha kályhacsempéi mellé, az építéshez szükséges alapanyagokat is. Ilyenek a samott tégla, kályhás agyag, kályhacsempe fugázó, kályhaajtó és természetesen a kályhacsempe. Igény esetén látványtervet is készítünk az Ön által megálmodott kályháról.

Közel 300 féle kályhacsempét és idomot gyártunk. Ha hozzászámoljuk, az egyedileg elkészített termékeket is, akkor ez a szám meghaladja a 400 féle kályhacsempét. Színeink között megtalálható a Fazekas jellegű mázak (vörösbarna, zöld, sárga, kék, bordó) a modern stílushoz illeszkedő fényes és selyem matt mázak. Több mint 40 féle sztenderd színben választhatja ki az Önnek tetsző formát. Effekt színeinkkel rusztikus hatású cserépkályhát, kandallót építtethet, ami nemzedékeken át lesz a lakás dísze. Termékeinket és a színeket megtekintheti a galéria menüpontban.

Csempekandalló építés

A csempekandalló építéséhez szükséges tanácsadásainkkal segítünk minden Kedves érdeklődőnek, legyen az Kályhaépítő mester vagy lakossági érdeklődő. Nálunk megrendelheti a csempekandalló kályhacsempéi mellé, az építéshez szükséges alapanyagokat is. Ilyenek például a hőálló csemperagasztó, a tűztérbetét, kályhacsempe fugázó, saválló csövek és természetesen a kályhacsempe. Igény esetén látványtervet is készítünk az Ön által elképzelt kályháról.

Tel: 06 28 503 260/128 | Kapcsolatfelvétel | utolsó módosítás: 2014.01.27.